Varför ska jag kunna skapa planritningar som inredare?

Som inredare kan du jobba med inredningsuppdrag för både privatpersoner och företag. Dina arbetsuppgifter kan vara allt från att styla bostäder inför försäljning, inreda kommersiella miljöer eller hjälpa till att ta fram helt nya inredningskoncept. Som inredare behöver du ibland redogöra för dina tankar och visa hur dina idéer skulle se ut i praktiken. Då är det bra att kunna ett eller flera program för att skapa planritningar.

2024-09-18

Av Interiörskolan

5
Varför ska jag kunna skapa planritningar som inredare?

Som inredare kan du jobba med inredningsuppdrag för både privatpersoner och företag

Dina arbetsuppgifter kan vara allt från att styla bostäder inför försäljning, inreda kommersiella miljöer eller hjälpa till att ta fram helt nya inredningskoncept. Som inredare behöver du ibland redogöra för dina tankar och visa hur dina idéer skulle se ut i praktiken. Då är det bra att kunna ett eller flera program för att skapa planritningar.

Att ta fram en planritning i ett digitalt program kan handla om att skapa både traditionella mäklarritningar i 2D eller modellera och göra egna 3D-ritningar. Hos Interiörskolan finns möjlighet att lära dig både och. Du får även lära dig att ta fram planritningar för hand. Och om du föredrar att rita dina planritningar för hand finns inget krav att lära sig digitala program. 

Bild av vår elev Sophie Söderberg

moodboard-elev-Interiorskolan
Läs med planritningsprogrammet SketchUp

I vår yrkesutbildnign har du två olika val. Du kan antingen arbeta i gratisprogrammet RoomSketcher (eller liknande program) eller så arbetar du i SketchUp där det ingår 1 års fri studentlicens i programmet.

Interiörskolan lär dig ta fram planritningar i flera olika program

Ett planritningsprogram är ett digitalt datorprogram som hjälper dig att skapa skalenliga ritningar som visar hur olika rum och utrymmen förhåller sig till varandra. Hos Interiörskolan får du alltid möjlighet att lära dig att ta fram digitala planritningar om du vill. Då använder du SketchUp eller RoomSketcher. 

En planritning kan vara viktig ur flera aspekter. Dels för att en potentiell bostadsköpare ska kunna se förhållanden i sin nya bostad utan att behöva befinna sig i den. Dels för att en säljare ska kunna se hur en inredare har tänkt inför en kommande styling.  

I en planritning finns alla viktiga detaljer såsom fönster, dörrar och trappor inritade. En korrekt planritning kan underlätta för dig som jobbar som inredare när du exempelvis ska komma med möbleringsförslag eller när du behöver veta vilken möbel som får plats i rummet inför en styling. 

homestyling-elev-Interiörskolan

Modell ritad i 3D, SketchUp

SketchUp eller RoomSketcher?

Om du väljer att läsa din inredningsutbildning hos Interiörskolan erbjuds du två olika varianter av utbildningen. Det som skiljer sig åt är just planritningsprogrammet. Antingen väljer du yrkesutbildningen precis som den är, eller så väljer du yrkesutbildningen men adderar kursen i SketchUp. Om du inte vill läsa utbildningen med tillhörande kurs i SketchUp kan du skapa dina planritningar i gratisvarianten av RoomSketcher.

När du väljer att lägga till SketchUp i din utbildning får du en studentlicens i fullversion samt en extrakurs i din elevportal. Kursen i SketchUp avslutas med två extra inlämningsuppgifter som enbart handlar om SketchUp. När du är klar med utbildningen tilldelas du ett extra diplom i verktyget. För att få diplomet behöver du lämna in de två extra uppgifterna och alla övriga planritningar genom utbildningen.

Om du vill jobba tillsammans med arkitekter eller behöver ta fram planritningar som detaljerat visar dina idéer och koncept är kunskap i SketchUp meriterande.

Så vad är egentligen skillnaden?

homestyling-elev-Interiörskolan

Vill du också läsa till certifierad Inredare?

Tveka inte att kontakta Interiörskolan med dina frågor. Vi finns här för dig som går i utbildningstankar. Ring eller maila Jennie på 0705-13 08 14, info@interiorskolan.se

Bild: Ritning i SketchUp av vår elev, Eiad

SketchUp som planritningsverktyg

SketchUp är ett världsledande program för att skapa planritningar. Programmet tillåter både 2D- och 3D ritningar och används ofta vid detaljerade presentationer.

Att kunna SketchUp är inget krav för att du ska kunna jobba som inredare. Däremot kan det underlätta markant när du ska göra dina modeller och ritningar. I programmet kan du nämligen, förutom att skapa planritningar i 3D, även skapa egna möbler. Det innebär att du kan skapa en exakt ritning av kundens interiör såsom exempelvis en platsbyggd bokhylla.

Utöver att du kan rita dina helt egna möbler och detaljer finns ett stort bibliotek med ett brett utbud av redan färdiga modeller av möbler och detaljer att använda dig av. Modeller kan du justera själv genom att ändra färger och materialval, justera mått och anpassa möbeln så den blir din egen. I SketchUp kan du också ta fram modeller av utomhusmiljöer. Exempelvis altaner, trädgårdar och grusgångar.

Om din dröm är att arbeta i större projekt tillsammans med en arkitekt kan kunskaper inom SketchUp, eller likvärdigt CAD-program, vara extra värdefulla.

RoomSketcher som planritningsverktyg

Till skillnad från SketchUp är RoomSktecher ett något enklare verktyg för att skapa din planritning. Det här är ett program där du kan ta fram mer traditionella planritningar. Här kan du exempelvis inte rita dina egna möbler utan får plocka från det bibliotek som RoomSketcher tillhandahåller.

Trots att utbudet är något mindre än i SketchUp så är RoomSketcher ett utmärkt verktyg för att skapa planritningar inför styling eller presentation av nya inredningsförslag. Precis som SketchUp är RoomSketcher ett program som tillåter planritningar i både 2D och 3D.

Bild: RoomSketcher

Är det dags att ta nästa steg i karriären och läsa en inredningsutbildning hos Interiörskolan?

Bra val. Hos oss får du stöd genom hela utbildningen. Våra lärare finns med dig från start och följer dig tills du har ditt certifikat i handen. Hos oss får du alltid återkoppling på dina inlämningsuppgifter och vi svarar på varje fråga. Vi vill se dig lyckas och talar gärna om för dig vad du kan göra för att fortsätta utvecklas. Alla våra lärare har gjort precis den resa som du snart kan påbörja. Dessutom med mängder av praktisk erfarenhet direkt ifrån inredningsbranschen.

Det här får du när du väljer en utbildning hos oss:

  • Aktuellt innehåll med teoretiska och praktiska uppgifter. Alltid kunskap inom branschens senaste trender och verktyg.
  • Erfarna lärare som kan branschen. Vi har funnits sedan 2015 och våra lärare har lång erfarenhet.
  • Alltid återkoppling på dina inlämningsuppgifter. 
  • Utvecklingssamtal för att vägleda dig åt rätt håll.

Möjligheterna efter din utbildning till certifierad inredare är många. Du kan själv välja om du vill jobba mot privatpersoner eller företag, som anställda eller egenföretagare. Är du nyfiken på vad du kan göra när din utbildning är klar? Läs mer om vad du kan jobba med efteråt i vår guide: Vad kan jag jobba med efter min inredningsutbildning?

Bli certifierad inredare, homestylist och inredningskonsult

Utbildningen till Inredare är på distans hos Interiörskolan och kräver inga förkunskaper. Efter utbildningen med självstudier, genomförda inlämningsuppgifter och godkänt examensarbete kan du titulera dig Certifierad Inredare, Homestylist och Inredningskonsult och du får ett certifikat på att du utfört utbildningen.

Vill du också vara med i vår blogg?