Frågor och svar om inredningsutbildningen

 

FAQ

Nedan ser du de vanligaste frågorna och svaren om oss eller om utbildningen. Vi vill att du ska få en så tydlig bild som möjligt av vår inredningsutbildning och om oss. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta Interiörskolan på info@interiorskolan.se eller ring oss på 0705-13 08 14.

Allmänna frågor

Hur kontaktar jag Interiörskolan?

Du kontaktar oss antingen via e-post info@interiorskolan.se, via telefon 0705-13 08 14 eller via brev:
Interiörskolan Sverige AB
Vinga Fyrs Väg 14
423 41 Torslanda

Var hittar jag era köpvillkor?

Du hittar våra köpvillkor här och vår sekretesspolicy här.

Hur är öppettiderna under semestertider?

Under semestertider så som sommar, jul och långhelger kan återkopplingstiden på inlämnade uppgifter förlängas något. I vanliga fall sker återkoppling inom 1 vecka.

Kan jag gå er utbildning om jag går utomlands?

Ja, det går jättebra! Vi har flera elever som studerar från andra länder än Sverige.

Det går att beställa till Danmark, Finland och Norge via Billmate checkout i vår shop. Du kan då betala med kort eller via banköverföring. 

Vid beställning till övriga länder – kontakta oss på info@interiorskolan.se så skapar vi upp en manuell faktura för utbildningen som mailas ut till dig. Vi skickar då allt fysiskt material på en gång i ett enda paket till dig så fort vi fått in din betalning. Inläsningsmaterialet får du tillgång till i din elevportal och du får tillgång till varje block allt eftersom du blir godkänd.

Istället för att göra beställning på hemsidan mailar du din beställning till oss med dina uppgifter till info@interiorskolan.se. En manuell faktura på hela beloppet + frakt för ditt land skapas och ditt paket skickas så fort vi kan se din betalning (delbetalning är tyvärr inte möjligt).

Hur länge har Interiörskolan funnits?

Interiörskolan har funnits sedan 2015 och ombildades år 2020 till Interiörskolan Sverige AB. Vi eftersträvar att ligga i framkant och lära dig som elev det som krävs för att ta dig an stora som små inredningsuppdrag med en självsäkerhet och en gedigen utbildning i ryggen.

Frågor om utbildningen

När startat utbildningen?

Eftersom det är en distanskurs så startar och avslutar du utbildningen när du vill (maxtid 3 år). Utbildningen börjar så fort du gjort din första betalning, du får tillgång till din elevportal 1-2 arbetsdagar efter beställning.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen tar ca 5-12 månader (1-2 terminer) att genomföra beroende på hur intensivt du väljer läsa. Du kan självklart välja att läsa på längre tid om det passar dig bättre. 

Det enda som är tidsbegränsat är certifieringsprovet på slutet som du har tre veckor på dig att slutföra. Efter inlämnat certifieringsprov så kommer du däremot få möjlighet att komplettera uppgifter om det skulle behövas. Vi håller på tills du blir godkänd så du behöver inte vara orolig. Tidsbegränsningen på tre veckor är satt för att du som elev ska öva på att hålla en deadline.

Hela utbildningen behöver vara slutförd inom 3 år. Du kan däremot köpa till mer tid t.ex. ett år om du skulle behöva det. Vi har valt att vara extra generösa med tiden eftersom vi vet att vad som helst kan hända i livet som gör att man behöver ta en paus i sina studier.

Hur länge har jag tillgång till utbildningen?

Du har tillgång till din utbildning i 3 år eller tills du är godkänd på alla delar.

Vilka förkunskaper krävs?

Inga särskilda förkunskaper krävs. Utbildningen kan läsas som nybörjare.

Vanlig matematik förekommer och du kommer få lära dig allt du behöver i utbildningen.

Älskar du att arbeta praktiskt med händerna och skapa? Älskar du design och vill lära dig hur man skapar harmoni i ditt och i andras hem? Då passar den här inredningskursen dig perfekt!

Lär man sig göra planritningar i er utbildning?

Ja, vi har två olika varianter på utbildning du kan välja mellan. Det enda som skiljer dem åt är valet av planritningsprogram. 

I grundutförandet ritar vi i RoomSketcher eller annat valfritt planritningsprogram. Filmerna i materialet visar RoomSketcher. Med detta program kan du arbeta otroligt fritt och snabbt som Inredare. Du ritar i 2D och kan lätt exportera ut dina ritningar till 3D om du önskar. För inlämningen i utbildningen behöver du inte exportera ut till 3D. RoomSketcher tar ca 210 kr (engångskostnad) för att få tillgång till 3D-funktionerna för ditt projekt. Annars är programmet gratis. 

I den andra varianten får du även tillgång till en separat kurs i SketchUp PRO. Du kommer där lära dig programmet från grunden och att rita i 2D men också direkt i 3D för att kunna bygga modeller. Du kommer lära dig att arbeta med olika stilar samt även hur du kan finjustera dina ritningar i ett bildprogram.

SketchUp PRO har en gratis testperiod i 30 dagar efter det betalar du en månadsavgift på ca. 315 kr* för PRO-versionen. *Prisuppgift 2023. Du betalar för 1 år åt gången. Licensen ingår inte i kursen utan är någonting du får bekosta själv. Däremot kan vi nu erbjuda en studentlicens för 765 kr inkl. moms som gäller i 1 år. Ett mail med information kring studentlicensen mailas ut efter att du gjort din beställning.

 

Att rita i SketchUp är inte nödvändigt att kunna för att arbeta som Inredare. Det beror på vad du tänkt använda din yrkesutbildning till. Vill du kunna samarbeta med arkitekter kan det vara bra att kunna SketchUp eller liknande CAD-program. SketchUp ger dig även möjligheten att kunna rita upp allt möjligt t.ex. en platsbyggd bokhylla som du kommer kunna göra efter avslutad kurs.

 

Väljer du varianten med SketchUp kan du välja om du vill lämna in uppgifterna innehållande planritningar med hjälp av SketchUp eller RoomSketcher. Det är ditt val. Lämnar du in inlämningsuppgifterna i yrkesutbildningen samt de två extra inlämningsuppgifterna i SketchUp-kursen med hjälp av SketchUp kommer du, efter avslutad och godkänd utbildning, utöver ditt certifikat, även få ett diplom som visar att du genomfört utbildningen med hjälp av SketchUp och dess innehåll.

 

Båda varianterna av yrkesutbildningen ger dig alltså ett tryckt certifikat med titeln Certifierad Inredare, Homestylist och Inredningskonsult. Det står tydligt vad du genomgått i utbildningen samt att du lärt dig rita upp planritningar, uppmätnings- och ritningslära.

 

Varianten med SketchUp ger dig ett extra diplom (som pdf) för SketchUp om du lämnat in samtliga uppgifter med hjälp av SketchUp.

Vem passar utbildningen för?

Utbildningen passar både dig som vill starta eget eller för dig som vill ta anställning hos något inredningsföretag. Du kan efter avslutad utbildning göra homestyling inför en försäljning eller ta uppdrag för privatpersoner och inreda deras hem.

Hur är utbildningen uppbyggd?

Utbildningen är på svenska och består av fyra olika block/kapitel. Du får tillgång till varje block inklusive uppgifter och filmer i din elevportal och tillhörande material kommer hemskickat till dig ett block åt gången. Till varje block följer uppgifter som du genomför och mailar in för rättning. Uppgifterna kan vara både teoretiska och praktiska och du kan välja att sammanställa dina uppgifter i dator, padda eller skicka in det via post till oss.

När du är godkänd på respektive block avslutas allt med ett certifieringsprov med praktiska uppgifter. Certifieringsprovet är det enda som är tidsbegränsat och du har tre veckor på dig att slutföra certifieringsprovet.

Ska jag göra praktik under utbildningen?

Praktik är ingenting som är obligatoriskt under utbildningen eftersom våra elever har alla olika mål men självklart är det alltid bra att utföra någon form av praktik. Du ansvarar i så fall själv för att ordna med praktikplats och ser till att få ett intyg på att du gjort praktik som du kan visa upp för framtida arbetsgivare. 

Till de som vill göra praktik har vi även en sida i vår elevportal där vi lägger ut praktikplatser och inredningsuppdrag löpande så fort det hör av sig företag eller privatpersoner till oss som vill ha hjälp. Där kan du som elev visa intresse för något uppdrag om du vill.

Vad behöver jag ha för material hemma?

Allt kursmaterial du behöver ingår i utbildningen. Du behöver endast ha tillgång till en dator eller padda med internetanslutning.

Finns det jobb när jag är klar med min utbildning?

Med vår breda yrkesutbildning i ryggen har du en mycket bra grund att stå på inför ditt jobb- eller uppdragssökande. Sedan beror det självklart på hur aktiv du är i ditt jobbsökande och hur mycket du visar framfötterna men det är ju viktigt i alla yrkesgrupper.

Det vi vet är att det just nu finns ett stort intresse för heminredning samt att i de flesta bostadsförsäljningar förekommer någon typ av styling för att höja värdet. Fler och fler har även börjat ta in hjälp med inredningen både privat och i företag.

Kan jag pausa mina studier?

Du studerar helt i ditt eget tempo. Det enda som är tidsbestämt är certifieringsprovet som du har tre veckor på att slutföra samt att hela utbildningen behöver vara slutförd inom 3 år. Du kan däremot köpa till mer tid t.ex. ett år om du skulle behöva det.

Får jag återkoppling på mina uppgifter?

Ja, du får alltid personlig återkoppling på dina inlämnade uppgifter i vår utbildning. Vi tycker det är viktigt att ge dig feedback på det du gör som elev. Det ökar också dina chanser att utvecklas och att arbeta som Inredare effektivt när utbildningen är klar. Du behöver inte vara rädd för att misslyckas eller inte bli godkänd på utbildningen. Vi hjälps åt tills du är klar.

Återkoppling med kommentarer sker via mail så att du kan läsa och ta till dig i lugn och ro men det finns även alltid möjlighet att prata med din lärare via telefon eller videomöte om du önskar.

När kan jag förvänta mig svar på inlämnade uppgifter?

Återkoppling på inlämnade uppgifter sker vanligtvis inom 1 vecka. Under semestertider så som sommar, jul och långhelger kan väntetiden förlängas något. 

Vad får jag för titel när jag är klar med utbildningen?

När du är klar och godkänd på utbildningen får du ditt certifikat med titeln ”Certifierad Inredare, Homestylist och Inredningskonsult”. Certifikatet finns även att få på engelska om du hellre önskar det.

Vad är moodboard-verktyget BONI för någonting?

Verktyget från BONI är till för att göra moodboards. Det är valfritt för dig som elev att testa på det och är ingenting du behöver göra för att slutföra utbildningen. Verktyget är utvecklat genom kombination av smart teknik och expertis från inredningsarkitekter och gör det extremt enkelt att skapa moodboards och visualisera dina inredningsidéer.

Kombinera frilagda möbler och inredningsdetaljer som växter och tavlor i en blank canvas med ett enkelt klick. Addera rum från BONIs rumsbibiliotek och välj mellan olika typer av golv, väggfärg och tapeter för att enkelt skapa en rumslighet. I BONIs produktkatalog kan du söka bland och kombinera över 300 varumärken från mer än 30 olika butiker. Sök på varumärke eller filtrera på återförsäljare, pris och färg. Hittar du inte den produkt du letar efter? Ladda enkelt upp din egen bild där bakgrunden tas bort automatiskt.

Verktyget kan du använda i dina uppgifter där du ska göra moodboards om du känner att du inte har något bra program att jobba i eller om Word, PowerPoint eller Canva inte fungerar för dig som annars räcker fint för att slutföra utbildningen.

I vårt samarbete med BONI och deras verktyg för att göra moodboards kan du som elev hos oss, om du vill, få testa på verktyget till 90 % rabatt i ett helt år eller månadsvis. Du kan då välja att betala för ett år 470 kr. Alternativt 49 kr/mån som du kan säga upp när du vill. (Ord. pris 4.184 kr/år *prisuppgift 2023). Efter 1 år kan du sedan välja om du vill fortsätta med tjänsten.

Vad är det för skillnad på varianten inkl. RoomSketcher och SketchUp?

Själva yrkesutbildnignen är demsamma. Det är bara val av planritningsprogram som skiljer dem åt.

RoomSketcher är ett program där du kan rita planritnignar uppifrån och exportera ut till 3D om du vill. Du klarar dig fint med gratisvarianten genom utbildnignen.

SketchUp är ett mer avacerat program där du kan rita upp i pricip vad som helst. Du är allså inte begränsad till planritningar utan kan rita upp te.x. en platsbyggd bokhylla eller likandne. Du kan även rita direkt i 3D samt lägga på olika filter som du kommer lära dig under utbildnignen. 

Vi bjuder just nu på en studentlicens i SketchUp som gäller i 1 år. En oridinarie licens kostar ca. 320 kr/månaden och man behöver köpa 1 år åt gången.

 

Fakturafrågor

Vad kostar utbildningen?

Hela yrkesutbildningen Certifierad inredare, homestylist och inredningskonsult kostar 23.900 kr inkl. RoomSketcher och 29.800 kr inkl SketchUp. Du kan välja att betala utbildningen med kort, faktura eller delbetalning på 3, 6, 12 eller 24 månader räntefritt via Qvickly.

Kan jag få rabatt om vi är fler som ska gå utbildningen?

Ja, om ni är fler som har tänkt att gå utbildningen kan ni få grupprabatt. Är ni 2 personer får ni 10 % rabatt och är ni 3 personer får ni 15 % rabatt på utbildningen.

Erbjudandet gäller vid samtidig betalning av samtliga kurser.

Vilka betalningsalternativ har ni?

Du kan betala din utbildning med kort, faktura eller delbetalning på 3, 6, 12 eller 24 månader. Vi erbjuder räntefri delbetalning via Qvickly.

Är utbildningen studiemedelsberättigande?

Nej, inga privata utbildningar är CSN-berättigade. Du kan däremot få ett intyg på att du läst kursen om du vill prova att ansöka om studiestöd hos de olika fackförbunden.

Vi är anslutna till TRR Trygghetsrådet så om du blivit uppsagd och din arbetsgivare har ett avtal så kan TRR kanske hjälpa dig att stå för utbildnignen.

Ånger / Reklamation

Jag har fått ett fel eller skadat paket – vad gör jag?

Påtala eventuella fel inom skälig tid efter att du upptäckt felet. Om en vara är skadad eller på annat sätt felaktig, ersätter vi dig kostnadsfritt med en ny vara. Fotografera skadan och kontakta oss.
E-post: info@interiorskolan.se
Tel: 0705-13 08 14

När du mailar så glöm inte att uppge ditt ordernummer och fullständiga namn- och adressuppgifter.

Hur går jag tillväga om jag ångrar min beställning?

Regeln om ångerrätt i lagen om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal gäller. Konsumenter har 14 dagars ångerrätt när de handlar på distans och utanför affärslokaler. Konsumenten kan använda Konsumentverkets standardblankett. Konsumenten har rätt att undersöka varan men varan ska återlämnas i befintligt skick för att ångerrätten ska gälla. Konsumenten ska betala returfrakten om de ångrar sig. Ångerrätten gäller inte om konsumenten loggat in i sin elevportal och tagit del av copyrightskyddat material.

Hur returnerar jag ett paket?

När du tagit emot ditt startpaket har du 14 dagars ångerrätt. Kontakta oss inom dagarna för ångerrätten och meddela att du ångrat ditt köp. Ångerrätten gäller endast obruten förpackning. Önskar du returnera ditt startpaket står du själv för returkostnaden. Har du hunnit betala din faktura, återbetalar vi beloppet till dig via ditt konto inom 14 dagar från det att varan eller kopia på inlämningskvitto emottagits.

Returadress:
Interiörskolan Sverige AB
Vinga Fyrs Väg 14
423 41 Torslanda