Har du någon gång funderat över belysningen i ditt hem?
Hur många ljuskällor ska jag ha i ett rum? Hur stark ska lampan vara? Vad menas egentligen med stämningsbelysning? Och hur vet jag vart jag ska placera lampan?
Vi förstår att frågorna är många. Och svaren som du smidigt kan surfa reda på har du säkert redan applicerat i ditt hem. Men allt det där andra som inredare och stylister verkar ha full koll på, vart lär jag mig det?
Du har hittat rätt. Här får du svaren på alla dina frågor och våra bästa tips för att få till den rätta belysningen i varje rum.
Tänk såhär när du ska placera dina ljuskällor i ett rum
En av de vanligaste frågorna vi får gällande belysning är hur många ljuskällor som bör finnas i ett rum. Det korta svaret är 5-10 stycken, det längre svaret är att det beror på hur stort rummet är och vad syftet med rummet är. När ett rum känns så där kallt eller som att det är någonting som saknas är det ofta belysningen som sviker.
Det är inte bara antalet ljuskällor som är viktigt. Även placeringen, typen av ljuskälla och styrkan på lampan spelar en central roll. Så vilken typ av belysning behöver du i ett rum egentligen?
Riktad belysning, arbetsbelysning
Arbetsbelysning från Pen Store. Daylight Slimline 3 LED Table är en premium skrivbordslampa skapad för att erbjuda idealisk belysning för en mängd olika arbetsuppgifter, såsom hantverk, läsning och precisionsarbete. Hjälper dig så du minskar trötthet i ögonen och förbättrar fokus.
Olika typer av belysning i ett rum
Låt oss gräva lite djupare i tre olika typer av belysning och hur du ska tänka för att få ett rum att kännas ordentligt inbjudande. Nedan är de tre vanligaste typerna av belysning. De typer som du alltid bör ha i åtanke när du inreder ditt hem.
- Allmänbelysning – ljuskällor i taket.
- Punktbelysning, även kallat stämningsbelysning, – mysbelysningen.
- Riktad belysning – läslampan eller arbetsbelysningen.
Allmänbelysning
Den allmänna belysningen är som tidigare nämnt i de flesta fall en taklampa. Den här ljuskällan lyser upp ett rum med ett brett och diffust ljus. Ett bra exempel på allmänbelysning är hall- och badrumsbelysning där en eller ett par ljuskällor lyser upp hela rummet. Den här typen av belysning används exempelvis när du ska städa eller göra andra vardagssysslor. För att få rätt ljus ska du välja en lampa som har mellan 400-470 lumen. Lumen är det ljusvärde som lampan har.
Punktbelysning
Det här är de ljuskällor som får flytta in i ett rum för att ge ett mjukt ljus som bidrar till en härlig atmosfär. Den här lampan ligger vanligtvis mellan 220-360 lumen och har som sitt enda syfte att göra rummet behagligt. Ljuset är diffust och finns mest för stämningens skull. Typisk punktbelysning är bordslampor och levande ljus.
Riktad belysning
Riktad belysning finns där du behöver extra ljus. Exempelvis på ditt skrivbord i hemmakontoret eller vid sminkbordet i sovrummet. Den här typen av belysning är avsedd för en syssla som du gör i rummet. Lampan bör ha en lumen mellan 806-1520 lumen. Det viktigaste med den här typen av belysning är att du kan rikta ljuset dit du behöver det. Vanliga ljuskällor av den här typen är bords- eller taklampor som låter dig ställa ljusriktningen.
Vi ger dig våra bästa ljussättningstips!
Vi vet att ljussättning inte är enkelt och att det finns mängder av ljuskällor att välja bland. Låt oss hjälpa dig en bit på traven. Här är våra bästa tips för att få till bra belysning i alla dina rum och vrår.
- Använd tillräckligt många ljuskällor i ett rum.
För att få till din belysning riktigt bra krävs det ofta fler ljuskällor än du tror. Ett enkelt knep är att alltid tillsätta minst en ljuskälla mer än vad du tror att du behöver. Men tumregeln säger 5-10 ljuspunkter i varje rum.
Om du har för få ljuskällor kan det bildas hårda skuggor. Det är också bra att tänka på att rikta ljuset bort från ytor som kan reflektera, det vill säga exempelvis speglar, TV:n och fönster. Om du riktar ljuset mot en reflekterande yta riskerar du att bländas. Ett annat bra knep är att placera en ljuskälla i nära anslutning till din TV för att slippa bli kontrastbländad.
- Välj rätt färgtemperatur
Det är också viktigt att välja ett lagom varmt ljus i dina ljuskällor. Färgtemperaturen i en lampa mäts i Kelvin. Ett lågt Kelvin ger ett varmt och stämningsfullt ljus, medan ett högt Kelvin ger ett kallare ljus.En ljuskälla mellan 2200K–2500K ger ett varmt, på snudd till orange, ljus och fungerar bra som stämningsbelysning.Väljer du en lampa med ett kelvinvärde mellan 2700–3000 får du ett varmt ljus i en gul ton. En sådan lampa passar bra som allmänbelysning i kök, vardagsrum och hall.
En ljuskälla på 4000K eller högre börjar vrida mot ett blåaktigt ljus. Det fungerar bra som funktionsbelysning på exempelvis skrivbordet men kan upplevas som starkt och störande på andra platser. Vid 5000K och uppåt är vi i närheten av dagsljus.
Vill du också läsa till certifierad Inredare?
Tveka inte att kontakta Interiörskolan med dina frågor. Vi finns här för dig som går i utbildningstankar. Ring eller maila Jennie på 0705-13 08 14, info@interiorskolan.se
- Jobba med belysning i olika höjder
För att få ett behagligt och levande rum är det fördelaktigt att jobba med belysning på olika höjder. Nivåskillnaderna gör att du får en jämn spridning av ljuset och skapar en härlig dynamik. Att placera ljuskällor, tavlor och andra väggdekorationer i olika höjder förstärker den dynamiska känslan i rummet.
Tips: genom att placera lampor i hörn kan du lura ögat och få rummet att upplevas större.
- Gör ditt hem smart
Investera i smarta lampor, exempelvis Smart Light från Star Trading, som går att styra med telefonen och appen Smart Life. Det finns fler lampor som dessa som går att styra helt och hållet med en app och som dessutom går att dimra utan en extra dimmer. Lamporna fungerar utmärkt som både allmän- och stämningsbelysning.
Denna utbildning var så rolig och givande och jag växte verkligen med uppgifterna. Jag har lärt mig så mycket och känner att jag har mer kött på benen nu för att uppfylla min dröm att äntligen få jobba med inredning!
Vill du bli proffs på inredning – läs en inredningsutbildning hos Interiörskolan!
Hos oss läser du din utbildning till inredare i din takt. Helt och hållet på distans. Tack vare våra engagerade lärare får du stöd hela vägen. Vi finns med dig från första dagen till dess att du har ditt certifikat i handen. Självklart får du återkoppling på alla inlämningsuppgifter med feedback som talar om för dig vad du kan göra för att nå nästa nivå. Hos oss får du lära dig allt från ljussättning och CHI till neurodesign och färglära.
Fysiskt material i vår inredningsutbildning
Det här får du när du väljer en utbildning hos Interiörskolan:
- Aktuellt innehåll med teoretiska och praktiska uppgifter. Alltid kunskap inom branschens senaste trender och verktyg.
- Erfarna lärare som kan branschen. Vi har funnits sedan 2015 och våra lärare har lång erfarenhet.
- Alltid återkoppling på dina inlämningsuppgifter.
- Utvecklingssamtal för att vägleda dig åt rätt håll.
Nyfiken på att veta mer om vår distansutbildning? Läs vår bloggartikel: Fördelarna med att läsa en utbildning till inredare på distans.